infopunt dementie

 

Infopunt Dementie – Sint Vincentius Meulebeke

Bij het Infopunt Dementie kunnen alle inwoners van Meulebeke gratis terecht met alle vragen over dementie. Dit kan via een huisbezoek of door een bezoek aan het infopunt aan de ingang van het Woonzorgcentrum De Zonnewende.

 

Wij willen onze jarenlange ervaring en kennis over dementie delen met de inwoners van Meulebeke. Wij zijn dan ook vertrouwd met de praktische moeilijkheden die hier vaak mee samengaan.

 

Uit ervaring weten we hoe moeilijk het is om te merken dat je vader, moeder of partner aan het dementeren is. Elke fase van het dementieproces heeft zijn eigen kenmerken en aanpak. Soms moet je toezien hoe iemand die je dierbaar is steeds meer achteruitgaat, steeds meer dingen vergeet en meer hulp nodig heeft. Wij willen dan ook een antwoord bieden op praktische vragen zoals hoe je kan omgaan met boosheid of achterdocht, welke hulpmiddelen nuttig kunnen zijn om het dagelijks handelen te vereenvoudigen, en zo meer.

 

Met het Infopunt Dementie willen we de personen met dementie zo lang mogelijk in hun vertrouwde (t)huis laten wonen. Hierbij trachten we de mantelzorger (dit zijn de personen die de dagelijkse zorg opnemen) zo goed mogelijk te ondersteunen; het zorgen voor een persoon met dementie is immers niet altijd eenvoudig.

 

Zo kunnen gedrags- en stemmingsproblemen opduiken, maar ook nachtelijke onrust, wegloopgedrag, ontkenning, boosheid, angst, neerslachtigheid, …

Ook heeft dementie invloed op het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals het zetten van koffie, telefoneren, aankleden, boodschappen doen, …

 

Heb je vragen? Wil je even praten?

Kom eens langs bij het Infopunt Dementie (WZC De Zonnewende Karel van Mandelstraat 68 in Meulebeke). Dit is vrijblijvend en wanneer langskomen moeilijk gaat, dan komen wij ook op huisbezoek. Of stuur ons een mailtje (dementiemeulebeke@gvo.be).

 

Praattafel Dementie

De koffietafel is een ontmoetingsmoment voor wie zorg draagt voor iemand met dementie in de gemeente Meulebeke. Tijdens de koffietafel kan je informatie en ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers en dementieconsulenten.

 

We vertrekken steeds vanuit een bepaald thema waarover we informatie en advies geven:

-          Welke misverstanden bestaan er rond dementie?

-          Hoe ga je om met veranderend gedrag?

-          Welke mogelijkheden zijn er om toch contact te hebben met de person met dementie?

-          Hoe kun je zo lang mogelijk thuis wonen? Welke hulpmiddelen en soorten thuiszorg bestaan er?

 

We verwelkomen iedereen met een smakelijk kopje koffie.

 

De koffietafel dementie in Meulebeke is een samenwerkingsinitiatief van de Misthoorn, het Infopunt Dementie (De Zonnewende, Meulebeke) en de gemeente Meulebeke.

Langer zelfstandig thuis wonen voor personen met dementie dankzij de toolbox, ontwikkeld door Infopunt Dementie (De Zonnewende, Meulebeke).

Omdat eenvoudige aanpassingen van de eigen woonomgeving een belangrijk verschil maken

 

Bij dementie komen bepaalde activiteiten uit het dagelijkse leven onder druk te staan.

Op basis van onze 8 jaar ervaring in (thuis)begeleiding als Infopunt Dementie (De Zonnewende in Meulebeke), hebben we een praktische toolbox samengesteld waarin eenvoudige aanpassingen van de woonomgeving een opmerkelijk verschil kunnen maken.

Tijdens onze workshop over deze toolbox vertrekken we vanuit dagelijkse situaties. Per woonruimte tonen we mogelijkheden om de eigen thuisomgeving bijna kosteloos aan te passen. Daarnaast gaan we dieper in op diverse methodeveranderingen en bieden foto’s en kant en klare fiches houvast om alle tips ook dagelijks toe te passen. Na deze workshop kan je met al deze ideeën meteen aan de slag in de thuisomgeving.

Na deze workshop kan je de toolbox aan lanceringsprijs aankopen. Uiteraard kun je deze ook nadien bestellen.

Interesse in het programma van de studiedag? Wil je deelnemen aan de workshop over het gebruik van onze toolbox?

Schrijf je nu in via volgende link: https://infocentrum.dementie.be/hulpmiddelen-bij-dementie/